Red Thai Curry

4. září 2016 v 12:03 | sarushef |  Co mě napadne

Asii můžu moc moc moc a hlavně v jídle. Je mi blízká proto, že je lehká a pikantní, nic těžkýho, přepalovanýho, prostě jídlo, co se dá narozdíl od burgerů jíst denně. Kari, rýže, sladký chilli, sójovka, nudle. A je tam hodně koření, což zbožňuju. Čínský jídla, jako je kung pao, japonský sushi, indický vindaloo s naan plackama a basmati rýží. A taky Thajsko. Pad Thai nebo Ka Prao s bazalkou a česnekem. Nebo červený kari, jehož verzi vám dneska ukážu. A hromada věcí, co jsem nezkusila, ale snad brzy pokořím, a že jich je, třeba vietnamská Pho polévka, některý nevyzkoušený druhy sushi, závitky s rýžovým papírem... A teď k tomu červenýmu kari!

Na "pravý" kari po thajsku jsem se vrhla, protože je to kari a já kari miluju, protože jsem zrovna měla kokosový mlíko a taky protože je to z hlediska thajský kuchyně hodně typická věc. Z dilema červený x zelený kari jsem vybruslila tak nějak instinktivně. To červený mě prostě lákalo víc.



BUDEME POTŘEBOVAT:

červenou nebo zelenou kari pastu
kuřecí prsa - 2 kousky
kokosový mlíko - cca 150-200ml
olej - lžička
sůl a pepř, nejlíp právě namletej
malou cibulku
limetu
červenou papriku /taky lilek, cuketa, podle chuti
mrkev
slunečnicová semínka
petrželku/koriandr/bazalka
chilli papričku/chilli omáčku dle chuti
zázvor - 1 cm
rybí omáčka - asi lžičku - já ji vynechala, protože jsem ji zrovna neměla, ale má hodně výraznou, ne úplně všem příjemnou chuť, takže opatrně





Rozpálit pánev, olej, přihodit cibulku (té opravdu jen trochu), pár lístků petrželky, semínka a pastu. Počkáte, až se pasta rozvoní a přidáváme maso. Klasicky pár minut restovat, potom přidat trochu vody, nechat skoro vyvařit a šup tam s mlékem! Chvíli necháme probublávat a přidáváme šťávu asi z třičtvrtě limetky, trochu nastrouhanýho zázvoru a chilli (papričky, sušený nebo v omáčce) podle chuti a požadované intenzity ostrosti. Po chvilce přihodíme nakrájenou papriku s mrkví a vaříme do změknutí.

Krásně je v tom cítit limetka, zázvor a kokosový mlíko, ale nikterak silně ani otravně. A je to boží. Ke kari samozřejmě rýži, ale tu už zvládne každý. Takže dobrou chuť!





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jay jay | Web | 4. září 2016 v 13:13 | Reagovat

tiež milujem ázijskú kuchyňu, hlavne kvôli jej výrazným chutiam. milujem zvláštne kombinácie, pre európanov netypické. v poslednej dobe som si obľúbila hlavne sushi, karí a rezance / nudle, ale zjem fakt čokoľvek a s veľkou pravdepodobnosťou mi to bude aj chutiť - ešte som nenarazila na výnimku.

2 Daisy Daisy | Web | 4. září 2016 v 13:26 | Reagovat

Podobně ochucená jídla si s přítelem děláme stále. Nejraději máme pikantní maso s curry ryží :).

3 Silwiniel Silwiniel | Web | 5. září 2016 v 0:46 | Reagovat

Vypadá to dobře. Já ale na hodně kořeněná jídla nejsem, jednou jsme byli s přítelem v Indické restauraci a potom mi nebylo dobře od žaludku, i když mi jídlo chutnalo. Škoda. Tak to třeba někdy zkusím znovu.

4 pal pal | Web | 5. září 2016 v 17:58 | Reagovat

asijský kuchyně je nejlepší ♥ kari jsem vlastně ještě nikdy nevyráběla, takže díky za recept, někdy to rozhodně vyzkouším.

5 monykaearwig monykaearwig | Web | 5. září 2016 v 20:24 | Reagovat

mnam mnam mnam! miluju asijskou kuchyni, miluju kari aaaaa! proste mnam mnam! :D :D

6 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 7. září 2016 v 8:49 | Reagovat

Tak tohle vypadá fakt hodně dobře. >:3

7 MP MP | 7. září 2016 v 17:15 | Reagovat

Není to sice Asie, ale veškeré indické jídlo mám spojené s polévkou gazpacho.. jaký je tvůj názor na ni? :D Blíží se totiž Den polévky gazpacho - 25. listopad

8 sarushef sarushef | Web | 12. září 2016 v 12:21 | Reagovat

[7]: Arnie, jedině Arnie, to je má jediná asociace na gazpacho!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama